📧Sähköposti (@elokapina.me)
Elokapinan työryhmille, paikallisryhmille ja yhteisöryhmille on tarjolla omat sähköpostilaatikot. Tästä oppaasta löydät ohjeet Elokapinan sähköpostitilien käyttöön.
Last updated
Elokapinan työryhmille, paikallisryhmille ja yhteisöryhmille on tarjolla omat sähköpostilaatikot. Tästä oppaasta löydät ohjeet Elokapinan sähköpostitilien käyttöön.
Last updated
Työryhmille, paikallisryhmille ja yhteisöryhmille on tarjolla omat sähköpostilaatikot. Sähköpostipalveluun voi kirjautua osoitteessa: mail.elokapina.fi
Huom! Jos ryhmäsi on uusi, etkä ole vielä saanut tiliä, ota yhteyttä elementissä ylläpitoon @xryllapito ja luomme ryhmälle tunnukset.
Elokapinan sähköpostitilit toimivat erillisillä tunnuksilla, joihin saat tarpeen mukaan pääsyn ryhmäsi koordinaattorilta (eivät siis toimi kapinatunnuksilla). Tilien toiminnallisuus on erittäin perinteinen.
3. Näin teet uusia kansioita ja alakansioita
Hyvä tietää:
Tällä hetkellä sähköpostit poistetaan automaattisesti 6kk jälkeen. Tähän voit tarvittaessa pyytää kuitenkin poikkeuksen ylläpidolta.
Sähköpostilaatikkoihin saa myös monivaiheisen tunnistuksen päälle (2FA / MFA, katso ohje täältä), joka on suositeltavaa tietoturvan parantamiseksi. Tällöin jokainen käyttäjä antaa kirjautuessaan salasanan lisäksi varmennuskoodin puhelimestaan olevasta sovelluksesta.
Sähköpostilaatikkoon voi myös asettaa päälle päästä-päähän salauksen PGP:lllä, mutta käyttö ja salausavainten hallinta vaatii jonkin verran totuttelua. Tämän takia on suositeltavaa, että helppoon ja turvalliseen viestimiseen käytetään elokapinan omaa element-palvelua tai tarvittaessa Signal / Wire-sovelluksia.
Sähköpostin voi myös uudelleenohjata tarvittaessa omaan (tai useampaan) sähköpostiin. Voidaan asettaa joko:
suora ohjaus, jolloin webmailiin ei jää kopioita ja vastaaminen siten, että haluamasi @elokapina.me osoite näkyy omana osoitteena vastauksessa vaikeutuu
ohjaus kopiolla, jolloin webmailiin jää myös kopio alkuperäisestä viestistä
Jälkimmäinen on käytännöllisempi vaihtoehto, koska sähköpostia voi käyttää tarvittaessa useampi henkilö ja vastaaminen Reply-toiminnolla onnistuu ryhmannimi@elokapina.me
-osoitteesta.
Ohjauksen saa pyytämällä sitä ylläpidolta @xryllapito viestillä.
Jos epäilet, että joku ulkopuolinen on saanut pääsyn sähköpostiin, on hyvä vaihtaa salasanaa. Salasanan uusimispyyntö tarvittaessa myös yllapidon kautta.
Kalastelu / urkintaviestit ovat sähköpostitileille lähetettyjä sähköposteja, jossa lähettäjä haluaa saada käsiinsä jotain tärkeätä tietota Elokapinan toiminnasta.
Kalasteluviestien yleisiä tuntomerkkejä:
lähettäjä esiintyy jonain luotettavana tahona (esim. elokapinan tai tunnetun sähköposti-palveluntarjoajan kuten Googlen tai Microsoftin sähköpostijärjestelmänä, teknisenä tukena tai johtohenkilönä)
viestissä on linkki, jota pyydetään klikkaamaan ja kirjautumaan ulkoiseen palveluun tilin käyttäjätunnuksilla (tai vaihtamaan esimerkiksi salasana)
viestissä luodaan yleensä lisäksi vielä kiireen tuntua (esim. "vaihda salasanasi nyt, vain 24 tuntia aikaa ennen kuin tilisi jäädytetään" tai väitetään sähköpostikiintiön täyttyneen tai sähköpostitilin sulkeutuvan, jollei viestiin vastata tai anneta lomakkeella pyydettyjä tietoja).
Miten toimia jos epäilee viestiä kalasteluviestiksi?
Älä klikkaa mahdollista sähköpostissa olevaa linkkiä / nappia.
Useimmiten helppo tapa tunnistaa kalastelusähköposti on katsoa lähettäjän sähköpostiosoitetta viemällä hiiren lähettäjän nimen päälle -- jos viestin lähettäjän osoite vaikuttaa epäilyttävältä voi viestin yleensä poistaa. Esimerkki:
Tässä tapauksessa lähettäjän osoitteeksi paljastuu achknotify.elokapina.me@nooteoboom.com
, josta voi sitten päätellä kyseessä olevan joku muu taho kuin Elokapinan ylläpito tai infratiimi.
Tarkista mihin osoitteeseen linkki tai nappi johtaa: Vie kursori linkin päälle (älä klikkaa tekstiä / nappia). Sivun vasemmassa alareunassa näkyy osoite, johon linkki vie. Jos osoite ei ole uskottava, viesti on todennäköisesti väärennös.
Jos on pienintäkään syytä epäillä viestin aitoutta, älä avaa siinä olevia linkkejä, vaan kysy apua ylläpidolta.
Ole varovainen erityisesti .pdf
-tyyppisten liitetiedostojen kanssa, sillä ne voivat kantaa mukanaan javascript-koodia ja asentaa sitä kautta koneellesi haittaohjelmia.
Infratiimi tai ylläpito ei lähetä sähköpostin kautta tunnuksia tai pyydä salasanoja uudestaan, vaan nämä hoidetaan aina muita salattuja väyliä pitkin.
Jos olet saanut kalasteluviestejä, ota yhteyttä ylläpitoon. Raportoi ainoastaan ne kalasteluyritykset, joissa urkitaan salasanoja. Älä koskaan luovuta tunnuksiasi tai salasanojasi muiden käyttöön!
Sähköpostiin voi laittaa päälle asetuksista myös vahvennetun tunnistautumisen (2FA - tähän tulossa ohjeet) päälle, jolloin ei haittaa vaikka salasanan antaisikin vahingossa - tiliin ei pääse siitä huolimatta käsiksi.